Koruyucu diş hekimliği, dişlerin çürümesini, yıpranmasını veya hasar görmesini engellemeye yönelik tedavi ve uygulamaları içeren bir diş hekimliği dalıdır. Koruyucu diş hekimliği, dişlerde oluşabilecek çürükler, diş eti hastalıkları, diş kayıpları gibi sorunların önlenmesi ve tedavi edilmesi amacıyla yapılır.
Koruyucu diş hekimliğinde uygulanan yöntemler şunlardır:
Dişlerin çiğneme yüzeylerindeki girinti ve çıkıntılara fissür adı verilir. Bu fissürlerin içine uygulanan koruyucu bir malzeme ile çürüklere karşı koruma sağlanır.
Diş minesini güçlendiren ve çürüklere karşı direncini artıran florür uygulamalarıdır. Bu uygulama dişlere vernik veya jeller şeklinde yapılır.
Diş plağı ve tartarın temizlenmesi, doğru fırçalama ve diş ipi kullanımı gibi yöntemlerle ağız hijyeninin sağlanması ve korunması amaçlanır.
Spor yaparken veya gece diş gıcırdatma problemlerinde dişlerin korunması için kullanılan apareylerdir.
Sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlıklarının kazandırılması, şekerli ve asitli içeceklerin sınırlanması gibi konularda danışmanlık hizmeti verilir.
Koruyucu diş hekimliği tedavileri, diş ve diş eti sağlığının korunmasına yönelik olduğu için önleyici ve tedavi edici niteliktedir. Diş problemlerinin erken aşamalarında tespit edilerek tedavi edilmesi, dişlerin sağlıklı ve uzun ömürlü olmasını sağlar.