Ortodonti, diş ve çenelerin uygun olmayan posizyonlarının teşhisi, önlenmesi ve tedavisi ile ilgilenen dişhekimliğinin bir uzmanlık dalıdır. Ortodontik tedavinin en önemli basamağı problemin tam olarak teşhis edilmesidir. Bu nedenle DT DROUP CLINICS ‘de ağız içi ve ağız dışı fotoğraflar, iki boyutlu radyografiler (panaromik-sefalometrik röntgen) ve dijital ölçü alımı gibi yöntemlerler kullanılmaktadır.Gerekli durumlarda üç boyutlu volumetrik dental tomografi gibi ileri teknolojilerden de yararlanılmaktadır.
Diş dizilimini sağlamak her yaşta mümkündür. Ortodontik braketler genelde dişlerin ön yüzüne uygulanmaktadır. Ancak ileri farklı teknikler, braketleri linguale (dişlerin arka yüzüne) yerleşimini mümkün kılmaktadır. Braketler paslanmaz çelik (gri renkli) veya porselen (beyaz renkli) olabilmektedir. Günümüzde kullanımı gittikçe artan şeffaf plak tedavisi, braket ve teller kullanılmadan, daha az görünür ve takıp çıkarılabilir splintler ile uygulanan ortodontik tedavi yöntemidir. DT GROUP CLINICS ortodonti tedavilerinde şeffaf plak tedavisi ( invisalign ) ile Bursa’da ön plana çıkmıştır.
Çocuğunuzun ilk ortodontik kontrolü yedi yaşından geç olmamalıdır. Bu yaşta dişler düzgün sıralanmış görünse de gizli bir kapanış problemi söz konusu olabilir. Bu problemlere işaret eden bazı ipuçları bulunmaktadır:
Dişlerin arka tarafına yerleştirilen apareyler ve teller sayesinde, fark edilmeden dişlerinizdeki çapraşıklık giderilebilmektedir. Yetişkinlere uygulanabildiği gibi estetik kaygı taşıyan okul çağındaki gençlere de tavsiye edilmektedir.
Diş teli kullanmak istemeyen hastalar ise kişiye özel üretilen şeffaf plaklarla ortodontik tedavi görebilirler. Bu şeffaf plakları yemekler haricinde düzenli olarak kullanmaları yeterlidir.
Eğer bu yaşta bir problem saptanırsa, ortodontistiniz tedaviye başlamak için en uygun zaman konusunda sizi yönlendirecektir.
Aşağıda sıralanan önlemler tedavi sırasında çürük oluşumunu önlemeye yardımcı olup, kullanılan apareylerin zarar görmesine engel olur.
ORTODONTİK TEDAVİNİZİ, KESİNLİKLE BİR ORTODONTİ UZMANINA YAPTIRINIZ.
Ortodontist tedavi kontrolü, ortalama olarak her dört ile sekiz haftada birdir.
Aktif diş eti hastalık yoksa sağlıklı dişler her yaşta hareket ettirilebilir. DT GROUP CLINICS ‘de yetişkin hastaları günlük yaşam ve çalışma hayatı konforunu bozmadan şeffaf plak ( invisalign ) yöntemi ile tedavi ediyoruz. Günümüzde, her beş hastadan biri yetişkin. Özellikle çalışma hayatı içinde olan hastalarımız şeffaf plak tedavisi tercih etmektedir. Invisalign tedavisi hastaya tartışmasız konfor sağlamaktadır.
Şeffaf Plaklar veya Estetik Seçenekler Sunuyor Musunuz, Eski Moda Metal Braketleri Sevmiyorum.
Günümüzde Şeffaf Plaklar ile de ortodontik tedavi sağlanmaktadır. Vakanın uygunluğuna göre ölçü dijital ağız içi tarayıcı ile alınıp hastaya özel hazırlanan şeffaf plaklar günde ortalama 20 saat takılarak gerekli etkiyi sağlamaktadır.
Teknolojideki ilerlemelerle, diş renginde diş telleri, dişlerin arkasına yerleştirilen lingual braketler veya şeffaf plaklarla( invisalign )tedaviler yapılabilmektedir. DT GROUP CLINICS’ den randevu alabilir ve ücretsiz muayene sonrası yapılacak yüz yüze görüşme ile ihtiyaçlarınıza en uygun tedavi türünü öğrenebilirsiniz.
Invisalign tedavisi; dijital ortodontik tedavi teknolojisi olarak dişlerinize uygun yapılmış şeffaf plaklar (aligner) ile dişlerinizi düzeltmek üzere uygulanan telsiz ortodontik tedavi yöntemidir. Telsiz ortodontik tedavi (invisalign) tercih edilme nedeni diş teli kullanmadan şeffaf plaklar ile çapraşık diş tedavisi uygulamasının olmasıdır.
• Günlük yaşantınızı etkilemez, diş teli kullanımı olmadan çapraşık diş tedavisidir.
• Şeffaf plak kullanımı sayesinde ağız içinde belli olmaz.
• Şeffaf plaklar yemek yerken veya bir şey içerken çıkartıla bilinir.
• Özel günlerinizde (düğün, mezuniyet, iş toplantıları vb.) plaklarınızı çıkartabilir, birkaç saat tedaviye ara verebilirsiniz.
• Invisalign (şeffaf plak tedavisi) hem gençlere hem de yetişkinlere uygulanır.
• Metal, braket ve tel kullanımı yoktur.
• Ağız içi tarayıcılar aracılığı ile tedavi sonucu hakkında ön bilgilendirme verir.
• Invisalign plakları, dişlerin hareket edilmesi istenen pozisyona göre seri şeklinde üretilir.
• Her bir plak 0.05 mm’lik hareket yaratır.
• Plaklar 15 gün boyunca takılır ve devamında bir sonra ki plağa geçilir.
• Ortodontist hekiminiz ağız içinden ölçü alır.
• CAD-CAM sistemi denilen 3 boyutlu tarama yöntemi ile bilgisayar ortamına aktarılır.
• Sanal ortama aktarılmış olan dişler bilgisayar simülasyonu ile hareket ettirilir.
• Her bir 0.05 mm’lik harekete göre şeffaf plak üretilir.
Invisalign tedavisinde şeffaf plakları günde ortalama 20-22 saat takmanız gerekir.
• Sadece yemek yerken çıkartmanız önerilmektedir.
• Özel gün ve davetlerde ise sadece etkinlik süresince çıkarılması ve sık tekrarı yapılmaması tavsiye edilir.
• Normal sıcaklıkta veya serin içecekler içebilirsiniz fakat çay gibi sıcak şeyler içerken çıkartmanız önerilir. Invisalign plakları thermoplastik olduğundan sıcakta deforme olabilir.
• Invisalign tedavisinde düzenli şeffaf plak kullanımı tedavi sonucu için önemli bir etkendir.
Invisalign tedavim öncesinde tedavi sonunu görebilecek miyim?
Tedavi planınız sanal ortamda oluşturulduktan sonra tedavi sonunu üç boyutlu olarak görebilirsiniz. Ayrıca tedavi boyunca dişlerinizin hareketini sanal ortamda gözlemleyebilirsiniz.
Hem yetişkin hem de genç ve çocuklara uygulanabilen bir ortodontik tedavidir. Fakat Invisalign tedavisine uygun olup olmadığınız ancak doktorunuzun muayenesi sonucunda netleşir. Orta ve hafif diş çapraşıklıkları ve diş çekimi yapılması gereken bir ortodontik tedavi invisalign ile de tedavi edilebilir. Invisalign ile çekimli tedavi yapılmasını ancak doktorunuz belirleyebilir.
Çocuğunuz bütün süt dişlerini düşürmüş ve min. 2. büyük azı dişlerinin kısmi olarak sürmüş olması gerekmektedir. Bu da ortalama 12-14 yaş civarına denk gelmektedir. Detaylı bilgi için invisalign first sayfasını inceleyebilirsiniz.
Kontrolleriniz ayda bir olacak şekilde planlanır. Her kontrolde hastaya 2 adet yeni şeffaf plak teslim edilecektir. Şeffaf plaklar 15 günde bir değiştirilir. Örneğin; tedaviniz için 20 plak üretilmiş ise tedaviniz 10 aylık bir süreye denk gelecektir.
Farklı ülke ya da şehirden tedavi için ulaşım sağlanıyor ise hasta ile doktor arasında ayrı bir planlama sağlanabilmektedir.
Her sabah ve her akşam invisalign plaklarınızı ılık suyun altında diş fırçası ile temizleyebilirsiniz. Bunun yanında protez temizleme tabletleri ile de alignerlarınızın bakımını yapabilirsiniz.
Tedavi süresi vakaya göre değişmektedir. Invisalign tedavisinde bilgisayar teknolojisi kullanıldığından hareket istenmeyen bölgeye kuvvet uygulanmaz. Hafif ve orta çapraşıklıklar da kullanıldığı için de invisalign tedavi süresi normal ortodontik tedavi süresine göre hastadan hastaya değişmekle beraber daha kısa olabilmektedir.
Ölçülerinizin yurt dışına gönderimi, tedavi planınızın online sistemle oluşturulması ve invisalign plakların üretilip kliniğe ulaşması ortalama 1-1,5 ay sürebilir. Bu süre bir dezavantaj gibi gözükse de tedavinin başında tedavinizin sonu bellidir.
Invisalign ile çapraşık diş tedavisine başlamadan önce;
Doktorunuz duruma göre bazen 20 yaş dişlerinizin çekimini invisalign tedavisinden önce isteyebilir. Ölçü alındıktan sonra ağızda herhangi bir işlem uygulanmaz. Köprü, implant gibi protetik işlemler invisalign tedavisi bittikten sonra yapılır.
Invisalign tedaviniz bittikten sonra (bütün ortodontik tedaviler için geçerli) dişlerinizi iç tarafına herhangi bir oynama veya geri dönme olmaması amacı “retainer” denilen dışarıdan görünmeyen sabitleyici teller takılır. Süresini tedavi planına göre ortodonti uzmanı belirler.
Invisalign tedavisinde ağrı olur mu?
Invisalign tedavisi konuşmayı etkiler mi?
Sigara kullanımı şeffaf plakları sarartır mı?
Invisalign plaklarını sadece gece taksam olur mu?
Invisalign plaklarını yüzerken veya spor yaparken takabilir miyim?
Invisalign aligner’larında plastik malzeme imalatında kullanılan malzeme içeriği nedir?
Ataşmanlar (invisalign tedavisi sırasında dişlerin üzerine yapıştırılan küçük diş rengindeki çıkıntılar) tedavi sonuna kadar kalacak mı?
Invisalign tedavisi sırasında ataşmanlar dışında ağzıma ekstra apareyler takılır mı?
Aktif olarak kullandığım şeffaf plağımı (alignerımı) kaybettim ne yapmalıyım?
Klasik ölçü tekniği yerine dişlerimin 3 boyutlu tarama ile ölçüsünün alınımı invisalign plaklarımın Türkiye’ye gelmesini hızlandırır mı?
Invisalign plaklarımın üstünde bazı yazılar var bunların anlamı nedir?
Invisalign tedavisini her hekim yapabilir mi?
Ortodontik tedavinin süresi nedir ?
Birkaç ortodontisti ziyaret ettim ve her biri tedavi ile ilgili farklı şeyler söyledi, ne yapmalıyım?
Tek çenede diş teli olması mümkün mü? Çünkü sadece alt çenemde çarpık var.
Ortodontik tedaviye başlamak için hangi yaş ideal kabul edilir?
Ortodontik tedaviye başlama zamanı ve yaşı
Çocuğunuzun ilk ortodontik kontrolü yedi yaşından geç olmamalıdır. Bu yaşta dişler düzgün sıralanmış görünse de gizli bir kapanış problemi söz konusu olabilir. Bu problemlere işaret eden bazı ipuçları bulunmaktadır:
Dengeli olmayan yüz ve çene yapısı Ağızdan solunum Fonksiyonda (çiğneme, konuşma gibi) ve kapanışta zorlanma Parmak emme, tırnak yeme, yanak ve dudak ısırma gibi kötü alışkanlıkların bulunması Aşırı ileride veya geride konumlanmış çene yapıları Önden konumlanmış dişler Alt ve üst çenedeki dişlerin temas etmemesi veya normal olmayan bir şekilde kapanması Süt dişlerinin erken ya da geç kayıpları Çapraşık, yanlış yerde konumlanmış veya sürmemiş dişlerin varlığı
Dişlerin arka tarafına yerleştirilen apareyler ve teller sayesinde, fark edilmeden dişlerinizdeki çapraşıklık giderilebilmektedir. Yetişkinlere uygulanabildiği gibi estetik kaygı taşıyan okul çağındaki gençlere de tavsiye edilmektedir.
Diş teli kullanmak istemeyen hastalar ise kişiye özel üretilen şeffaf plaklarla ortodontik tedavi görebilirler. Bu şeffaf plakları yemekler haricinde düzenli olarak kullanmaları yeterlidir.
Eğer bu yaşta bir problem saptanırsa, ortodontistiniz tedaviye başlamak için en uygun zaman konusunda sizi yönlendirecektir.
Bu dönemde teşhis edilen problemlerin erken tedavisi sonucu, mevcut anormali ya tamamen ortadan kaldırılabilir ya da ileri yaşlarda yapılacak ikinci faz ortodontik tedavinin, daha kolay ve kısa sürede tamamlanmasına yardımcı olunur.
Ortodontik tedavi sırasında ağız-diş bakımı ve dikkat edilecek konular nelerdir?
Aşağıda sıralanan önlemler tedavi sırasında çürük oluşumunu önlemeye yardımcı olup, kullanılan apareylerin zarar görmesine engel olur.
Her yemekten sonra dişler ortodontistinizin tarif ettiği şekilde fırçalanmalıdır. Diş araları, ara yüz fırçaları ve diş ipleri kullanılarak günde en az bir defa temizlenmelidir. Çürük ve diş etlerinin kontrolü için düzenli olarak diş hekimine gidilmelidir. Ortodontik tedavi boyunca randevulara aksatılmadan gidilmelidir. Tedavi için gerekli olan apareyler tarif edildiği şekil ve sürede düzenli olarak takılmalıdır. Apareylerin bozulma, kırılma veya çıkmasına sebep olabilecek yapışkan gıdalar (şeker, sakız, karamel gibi) tüketilmemelidir. Sert yiyeceklerden (çerez, havuç, kızarmış ekmek gibi) mümkün olduğunca uzak durulmalı, yiyecekler küçük lokmalar halinde yenmeli ve ön dişlerle ısırma hareketi yapmaktan kaçınılmalıdır. İçinde çekirdeği olan meyveler ise, çekirdekleri çıkartılarak yenmelidir. Apareye alışma süreci yaklaşık 7-10 gündür. Bazen dişlerde ağrı ve hassasiyet olabilirken, ağız dokularında da yaralanmalar görülebilir. Böyle durumlarla karşılaşıldığında, ortodontistinizin verdiği öneriler doğrultusunda hareket etmeli, devamı halinde ise doktorunuzla iletişim kurulmalıdır.
ORTODONTİK TEDAVİNİZİ, KESİNLİKLE BİR ORTODONTİ UZMANINA YAPTIRINIZ.
Erken tedaviyle sağlanabilecek avantajlar Nelerdir?
Çene büyümesine ve çene yapılarının üzerlerinde yer alan daimi dişlerin daha düzgün konumlanmalarına rehberlik edilir. Dişlere ve çevre dokulara zarar verebilecek kötü alışkanlıkların önüne geçilir. Üst solunum yollarına ait yapı ve fonksiyon bozukluklarının, ilgili tıp dallarıyla koordinasyon içinde çalışarak tedavisi yapılır. Özellikle üst ön dişlerin ileride konumlanmasından dolayı meydana gelebilecek kırılma olasılıklarının önüne geçilir. Hastanın fiziksel görünümünü iyileştirerek, sosyal yönden özgüveninin artırılması sağlanır.
Çocuğunuz yedi yaşını geçmiş olsa bile, ortodontik muayenesinin yapılması çok önemlidir. Çoğu aktif ortodontik tedavi 9-14 yaşları arasında başlamaktadır. Bununla birlikte yetişkinlerin de ortodontik tedaviden faydalanabileceği unutulmamalıdır. Her ne kadar braketler ve teller düşünüldüğünde ilk akla gelen çocuklar olsa da, bugün çok sayıda yetişkin hem estetik hem de fonksiyonel problemlerine çözüm bulabilmek için ortodontik tedaviye başvurmaktadır. Günümüz teknolojisi sayesinde daha az görünen ve daha rahat kullanılabilen braketler tedaviyi eskiye oranla daha çekici yapmaktadır. Sağlıklı dişler, kemik ve diş etleri hemen her yaşta tedaviye olumlu cevap vermektedir.
ORTOGNATİK (ÇENE) CERRAHİ NEDİR?
Ortognatik (çene) cerrahi, ileri derece çene iskelet yapısı bozuk olan hastalarda hem fonksiyonelliğin (çiğneme, konuşma) hem de estetik görünümün iyileştirilmesi için diş hekimliği branşlarından ortodonti ve çene cerrahisinin birlikte yürüttükleri tedavi yöntemidir.
Ortognatik (çene) cerrahi, çene kapanışlarının birbirleriyle uyumlu olmayan, alt çenenin üst çeneye göre ileri derecede önde, arkada ya da asimetrik olduğu durumlarda çene iskelet yapısı üzerinde iyileştirmelere olanak sağlayan cerrahi bir işlemdir.
Ortognatik cerrahi nasıl uygulanır?
DT GROUP CLINICS ‘de hastalarımız ortognatik cerrahi öncesinde bilgisayar destekli sefolometrik, panaromik ve 3D görüntülemeleri sonrasında Ortodonti ve Ağız Diş Çene cerrahisi uzmanlarımız tarafından konsülte edilir, sonrasında hasta için uygun tedavi planlaması hazırlanır. Yapılan tedavi planlaması hastamıza detaylı olarak anlatılır ve hastamızın tüm sorularına cevap verilir. Hastamızın kendisine önerdiğimiz tedavi planını kabul etmesi sonrası randevuları organize edilerek tedavi süreci başlatılır.
Tedavinin ilk adımı ortalama 1-2 yıl arası sürecek ortodontik tedavi sürecidir. Cerrahi adıma geçilmeden önce çeneler üzerinde bulunan dişlerin kapanışlarının düzeltilmesi gerekir. Uygulanan tel tedavisi ile dişler olmaları gereken konumlarına getirilir ve çene kapanışlarının doğru olması sağlanır.
Ortodonti tedavi süreci tamamlanıp çene üstündeki dişler doğru pozisyonlara geldikten sonra hasta cerrahi sürecin planlanması için çene cerrahisi kliniğimize yönlendirilir. Çene cerrahımız 3 boyutlu görüntüleme eşliğinde hastamızın muayenesini gerçekleştirir ve yapılacak işlem hakkında hastamızı bilgilendirir. Yapılan cerrahi planlama sonrası hastamızın onayı ile cerrahi aşama başlatılır.
Ortognatik cerrahi işlem sonrası yaklaşık 1 aylık bir iyileşme süreci geçiren hastamızın önünde son aşama olarak 6-12 ay kadar sürecek bir ortodonti tedavi süreci kalmış olur. Bu tedavi yapılan ilk ortodonti ve düzeltici cerrahi işlem sonrası dişlerin pozisyonlarının kalıcı olmasını sağlayan bitim tedavisidir.